Terdapat ralat dalam alat ini

Khamis, 4 Julai 2013

My new Life!

My new Status!


Salam semua,setelah berkurun lama tak update my blog now baru berpeluang nak update,,Lepas grade pade 30 Jun 2012 in dip in nursing then Convo pada bulan 7 nye ,akhirnya pada 12/9/2012 aku dapat kerja sebagai pembantu clinic di sebuah poliklinik yg agak famouss jgk lerh ,Selepas hampir 7 bulan berkerja disitu alhamdulillah aku dapat kerja lebih baik dari 2.aku di offer untuk jawatan SRN so,tanpe membuang masa ,tenaga aku terus grab!Selepas di interview aku happy dan bersyukur sangat aku di terima berkerja di sebuah hospital yg agak fames amess tu,hohoho,,lebih mengembirakan lagi bile department yg aku kje 2 sungguh larh awesome coz stu skop yg agak berlainan dgn ape yg aku study dulu2 tuh,,huhuhu ,,agak2 departmnt ape ehh?cer teka?really interesting ,,n x stress sgt ,now aku mmg agak sibuk almaklum lerh bru sethn jagung kje kn,,now aku berazam untuk cri experience sebnyk mgkn ,mne taw aq boley pi posting kat saudi arabia 2 kn?haaaa,moga2 larh ya!u can do it1u can do it! kawan2 doakan saya ye,sye thu ini bukan cita2 saya tetapi Allah 2 dah mengaturkan yg terbaik untuk hamba2 nye sye terima dan kehidupan saya pada hari lebih baik daripda sebelum ny,Alhamdulillah Ya Allah ^-^ sekian 



           My new picaaa!2013 my luck years!

Khamis, 15 November 2012

VCO(Virgin Coconut Oil)



Hye korangg ari ny kitew nak share gan korang dengan stu produk yg tengah famous amoss ny,,,nak thu pe x?haaa korang pnh dgr x produk catalyst?skrg ny kitew tgh gne produk ny,,tapi kitew gne VCO sajeww,,means virgin coconut oil,,seriouslyy memg bagus produk ny,,jerawat cepat kecut!2 yg best,,,,now sye pki sbb de masalah jerawat,muka berminyak dgn de simptom period pain,,,muke skrg klu jerawat tumbuh msti kecut cpt dan parut pown makin pudarrr....if kitew berkesempatan kitew upload gambarnyaaa,,,harga pown murah just 39 hinggit jew,,klu beli teros kat ejen nyee ktew dpt 38 hinggit sjew,,depends kat korang yee,,nk beli mcm mne sbb rmi org da jual produk ny dan bnyk testimoni dorg korg boley tgk kat google,,mmg berpuas hati 39 hinggi t untuk 60 biji untuk sebulan ,x pyh nak kuar duit banyak2,,,biasa pagi mkn sebiji lepas makan ,then malam pulak sapu kat muka,..byse malam ktew akan cucuk VCO 2 gan jarum then separuh sapu kat muka separuh lg tuh simpan untuk sapu besok ary nyer bersama dengan cream safi,,so muke nmpk glow2 gituu,,kan jimat lg mcm tuh,x pyh nak pki foundation,bedak make up,,,semata cream safi dgn VCO sajewww,,,cube larrhhh psti berbaloi!
Virgin Coconut Oil(VCO):Sumber dari Google
Virgin Coconut Oil(VCO):Sumber dari Google

Sabtu, 27 Oktober 2012

Jodoh Rahsia Allah

Jodoh Itu rahsia Allah,suatu ketika dahulu,aku sendiri keliru siapakah yg perlu  aku pilih,sekarang si dia sudah ada yg punyer mungkin dia bukan jodoh aku,ia milik orang lain,hidup perlu diteruskan,dan terus mencari,siapakah  jodohku,,,Semuanya rahsia Allah,hanya dia yang tahu,siapa,bila,dimana aku bertemu dengan si Adam itu ^-^moga dipermudahkan

Selasa, 3 Julai 2012

Cinta dan sahabat


Antara cinta dan persahabatan

Persahabatan sering kali bertukar menjadi permusuhan apabila cinta menjadi pertaruhan.

Persahabatan yang indah akan hancur bila hadirnya keinginan yang lebih untuk hidup bersama yang akhirnya menjadi perebutan.

Apakah pilihan anda apabila persahabatan dan cinta dipertaruhkan dalam perhubungan?



Sabtu, 31 Disember 2011

Something 4 share!

Adakah Anda Masih Ingin Merokok?

Seperti 80% perokok yang lain, anda mungkin telah mencuba beberapa kali untuk berhenti merokok tetapi tidak berjaya. Apakah ianya terlalu lewat untuk anda berhenti? Jawapannya sudah tentu tidak.

Jika anda berhenti merokok pada umur 60 atau 80 sekalipun, masih banyak kesan buruk akibat merokok yang dapat dihentikan. Atau mungkin anda tergolong dalam 46% perokok dewasa yang tidak percaya merokok boleh membahayakan kesihatan atau pun tiada faedahnya jika anda berhenti sekarang, sudah terlewat. Jika anda tergolong dalam kumpulan ini, renungi fakta berikut:
  • Dalam masa lapan jam selepas berhenti merokok, kadar denyutan nadi dan tekanan darah turun dan paras oksigen dalam badan anda akan naik.
  • Dalam tempoh 24 jam selepas berhenti, risiko serangan jantung menurun.
  • Selepas sebulan, peredaran darah bertambah baik, tenaga anda bertam- bah dan fungsi paru-apru anda meningkat sebanyak 30%.
  • Selepas setahun, risiko anda mendapat penyakit jantung menurun sebanyak 50% jika dibanding dengan mereka yang terus merokok.
  • Selepas 5 tahun, risiko anda mendapat strok mula menurun.
  • Selepas 10 tahun, kemungkinan anda mendapat kanser paru-paru adalah sama dengan mereka yang tidak pernah merokok.
Setiap kali anda menyedut, anda menyerap masuk lebih dari 4,700 bahan kimia yang telah terbukti memberi kesan buruk pada setiap inci tubuh anda. Antara kesan tidak serius ialah kulit lebih cepat berkedut, gigi dan jari menjadi kuning dan lambat baik dari luka.

Antara kesan yang sangat merbahaya ialah osteoporosis, retak pinggul, katarak, kencing manis, kehilangan gigi dan emfisema.

Di Amerika, setiap tahun sejumlah 400,000 orang meninggal dunia atas sebab yang ada kena mengena dengan merokok. 50% dari kematian tersebut disebabkan penyakit kardiovaskular dan 30% lagi oleh kanser paru-paru. Merokok membahayakan jantung anda, jika anda berhenti merokok, risiko mendapat serangan jantung menurun sebanyak 50% dalam masa setahun. Merokok juga berada di tangga teratas dalam senarai penyebab kanser.

Merokok adalah ketagihan, mudah dan jelas. Jangan salahkan diri anda jika anda telah beberapa kali cuba untuk berhenti tetapi gagal. Kandungan utama tembakau ialah nikotin dan ia merupakan dadah yang paling kuat menyebabkan ketagihan.

Adakah tiada harapan lagi? Tidak. Ramai yang telah berjaya berhenti dan anda pun boleh, jika anda mahu.

Jika anda mahu berhenti, disenaraikan beberapa cara untuk membantu anda.

Tetapkan tarikh dan patuhinya. Para pakar melaporkan bahawa mereka yang menetapkan tarikh mempunyai kemungkinan yang tinggi untuk berjaya.

Elakkan dari mendapat tekanan. Banyak petua yang boleh diamalkan untuk mengurangkan tekanan.

Berhenti terus. Kalau anda ikut cara ini, anda mungkin akan mengalami sindrom tarikan untuk selama seminggu hingga 10 hari tetapi anda akan melepasi halangan.

Buang kesemuanya. Pada hari yang ditetapkan, buang semua rokok, termasuk yang tersembunyi di mana-mana. Buang pemetik api, mancis dan tempat habuk rokok.

Bersedia untuk melawan keinginan untuk merokok. Semasa anda melalui sindrom tarikan, anda mungkin mengalami gejala berikut: masalah perut, sukar memberi tumpuan, mengantuk, susah untuk tidur dan mudah marah.

Anda boleh berhenti secara beransur-ansur. Sebaik saja nikotin telah dinyah keluar dari tubuh anda, gejala sindrom tarikan akan hilang sedikit demi sedikit. Ada kemungkinan ianya tidak hilang kesemuanya kerana satu tidak pernah cukup. Jika anda merokok sebatang anda ingin sedozen ataupun lebih.

Petua untuk membantu anda:
  • Tukar kebiasaan anda.
  • Elakkan tekanan. Elakkan bekerja hingga lewat hari
  • Jauhkan diri dari perokok
  • Berikan kata-kata semangat kepada diri anda setiap hari
  • Buat janji dan memberi ganjaran kepada diri anda
  • Menyimpan duit rokok
  • Curi masa – lambat-lambatkan menyalakan rokok
  • Minum air secukupnya
  • Kurangkan minuman yang mengandungi kafein
  • Bersarapan pagi
Walaupun berhenti terus merupakan cara terbaik, namun jika anda terpaksa berhenti secara beransur-ansur, yang penting adalah untuk BERHENTI.

Anda mungkin tidak kisah dengan kesihatan atau nyawa anda, tetapi pertimbangkan kesihatan dan nyawa orang yang anda sayangi. Adakah mereka akan memaafkan anda jika mereka mendapat kesan buruk dari asap rokok yang dihembus keluar oleh anda. Renung renungkanlah

Eppy new Year!

Tahun baru!Azam Baru!Hidup baru!Rambut baru!Umur baru!*.:。✿*゚゚・✿.。.:**.:。✿*゚゚・✿.。.:**.:。✿*゚゚・✿.。.:**.:。✿*゚゚・✿.。.:**.:。▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬**.:。✿ SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU 2012 ✿ 。.:**▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬*.:。✿*゚゚・✿.。.:**.:。✿*゚゚・✿.。.:**.:。✿*゚゚・✿.。.:**.:。✿*゚゚・✿.。.:**.: